Le pokličite, ne grizemo
Sanja 040661228

Igraš tenis? Pojdi se kotalit!

Pri starših dojenčkov opažam, da v veliki večini posvečajo kotaljenju velik pomen ter pri svojemu dojenčku, v kolikor je ravno v tej fazi, to tudi spodbujajo. Kasneje skozi razvoj in tudi življenje odrasle osebe pa na to pozabimo, čeprav nam je lahko v veliko korist.

Kotaljenje je eden izmed primarnih naravnih gibalnih vzorcev, ki je za dojenčka v takratnem obdobju zelo kompleksen. Poveča se komunikacija med zgornjim in spodnjim predelom trupa, saj se telo ne obrne kot ena trda kocka, ki se le prevrne naokrog. Skozi proces zorenja, otrok v četrtem mesecu doseže nadzor glave, kar vodi do sposobnosti prehajanja iz ene poze v drugo – kotaljenje. Za izvedbo tega giba je potrebno da se obrne okrog svoje osrednje osi, tako da ramena in boki delujejo ločeno. Če se gibanje začne pri rotaciji glave, ji bodo sledila ramena in nato medenica, v kolikor pa se začne pri nogah, poteka po obratnem vrstnem redu. Naš nevrološki sistem se preko kotaljenja razvija, da nam lahko kasneje omoči še kompleksnejše gibalne naloge, kot je zibanje, plazenje in hoja ter je v pomoč pri lahkotnejšem teku in poskakovanju.

Tudi če smo hojo, tek in skoke že osvojili, nam je lahko kotaljenje v korist, saj stimulira posturalne reflekse, ki so pomembni za krepitev trupa in vzdrževanje poze. Če smo bolj zakrčeni v vratu, trupu ali v medenici, nam pomaga pri lahkotnejši rotaciji teh predelov in nam omogoča tudi izboljšanje prostorskega zavedanja.

No, ste že ugotovili zakaj lahko tenisači izboljšajo svojo igro s kotaljenjem?

Kotaljenje je lahko v veliko pomoč športnikom, ki delujejo na podlagi rotiranja, kot je golf, tenis, plavanje ali pa pri športih kot je umetnostno drsanje, gimnastika in ples. Vaje kotaljenja omogočajo, da telo pri vsakodnevnih dejavnostih med uporabo rotacijskih gibov manj kompenzira in enakovredno okrepi te gibe na obeh straneh telesa. Slednje je še posebej pomembno pri zgoraj naštetih športnikih, saj si ob ponavljajočem gibu bolj okrepijo rotacijo v eno stran (pri desničarjih golfistih je to vedno leva stran). Kotaljenje nam poleg izboljšanja rotacijskih gibov služi tudi v druge namene, saj nam krepi temelje za opravljanje motoričnih nalog, ki vsebujejo prehod čez telesno sredino, prenašanje telesne teže iz ene strani na drugo ter pri koordinaciji gibov.

Sanja

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   Ali vašega otroka večkrat vidite kot nerodnega?

   Včasih otroke označimo za nerodne, ko pa bi se globje zazrli v njihov sistem bi spoznali, da je izvor nespretnosti v nepravilno predelanih ali interpretiranih vnesenih informacijah vestibularnega (čutilo ravnotežja) [...]
   Read more
   • Sanja 040 661 228

   • Terapije izvajamo na lokaciji:
    Dragočajna 22,
    1216 Smlednik
   • Gozdne urice izvajamo na lokaciji:
    Sora 61,
    1215 Medvode

   Naročite se na naše novice

   © razcvet 2023. All rights reserved.
   Politika zasebnosti | Splošni pogoji poslovanja